Alles wat u moet weten over het verzekeren van uw woning

Bij het verhuren van uw woning is het belangrijk dat uw woning goed verzekerd is. Zo bent u goed voorbereid mochten er onverwachte kosten opdoen. Als huurder kunnen wij niet uw eigendom verzekeren en daarom leggen wij u graag uit waar u aan dient te denken met betrekking tot het verzekeren van uw woning bij verhuur. 

De verschillende soorten verzekeringen

Het is mogelijk dat er schade ontstaat aan uw woning wanneer u deze voor een lange of een korte periode zal gaan verhuren. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld schade door hagel, hevige neerslag of storm. Ook kan er schade ontstaan door de bewoners. Het is dan altijd de vraag of deze schade gedekt zal worden door de verzekering. Er zijn diverse verzekeraars die woonverzekeringen voor de verhuur aanbieden maar elke verzekeraar heeft zijn eigenvoorwaarden. Dit kunt u controleren in de polisvoorwaarden. Veel verzekeraars zien het verhuren van uw woning als een hoger risico dan wanneer u zelf in de woning woont. Vaak is de premie hierdoor hoger. Er zijn verschillende soorten verzekeringen, wij lichten deze graag aan u toe. 

De opstalverzekering

De woning is verzekerd met een opstalverzekering voor schade schade voor storm, inbraak, vandalisme en brand. Deze verzekering heeft betrekking tot de spullen die vastzitten aan de woning zoals leidingen, schuttingen, sanitair, keukens, CV-ketel en zonnepanelen.

De verhuurder is verantwoordelijk om een opstalverzekering af te sluiten die aansluit bij de verhuur. Alle verzekeraars maken onderscheid tussen woningen die zelf bewoond worden en woningen die verhuurd worden. Het is dus belangrijk dat u aan de verzekeraar doorgeeft wanneer u de woning gaat verhuren. Wanneer de woning niet juist verzekerd is dan betaalt u premie voor niets en zal er niet uitgekeerd worden bij schade. Wanneer de woning op kamerwijze wordt verhuurd hebben verzekeraars hier vaak ook een andere verzekering voor.

De inboedelverzekering

De inboedelverzekering is bedoeld voor het verzekeren van spullen zoals elektrisch apparatuur, kostbaarheden, meubels en overige. Dit zijn spullen die niet vastzitten aan de woning.

Aansprakelijkheidsverzekering

Richt u schade aan spullen van andere of als iemand anders door uw schuld letsel oploopt dan wordt dit vergoed door een aansprakelijkheidsverzekering.

Een inventaris- goederenverzekering

Een inventaris-goederenverzekering wordt vaak gebruikt bij het verhuren van een woning die door de verhuurder is gemeubileerd. U bent dan verzekerd voor diefstal, storm, waterschade of brand. Als de huurder schade maakt aan de inboedel worden deze niet gedekt. Wanneer u inboedel verzekerd wat al een aantal jaar staat moet er rekening gehouden worden met afschrijving. Dit heeft invloed op het bedrag die u eventueel vergoed krijgt. Het is daarom belangrijk om af te wegen of de kosten voor de verzekering het waard is ten opzichte van de daadwerkelijke waarde van de inboedel die mee verhuurd worden. 

Hoe zit het met schade gemaakt door de huurders? 

Naast de schade waarbij je geen invloed op kunt hebben zoals bijvoorbeeld brand of storm kan het uiteraard ontstaan dat de huurder schade maakt in de woning. Vaak worden hier afspraken overgemaakt in de huurovereenkomst zodat de meeste discussies kunnen worden voorkomen. Schade aan persoonlijke eigendom van de huurder hoeven vaak niet door verhuurder vergoed te worden. Naast normale gebruikersschade die door huurder zijn ontstaan kan de schade die ontstaan is door de huurder verhaald worden bij verhuurder. Vaak kan de meeste schade gedekt worden door de borg die de huurder heeft betaald zoals beschreven in de huurovereenkomst.

Mocht u overige vragen hebben over de verzekeringen rondom de verhuur van uw woning, neem dan gerust contact met ons op.